Guide skärmskydd

Skärmen är den känsligaste delen på telefonen och det är därför viktigt att vi skyddar den. En sprucken skärm försämrar användarupplevelsen av en telefon något kopiöst. Men inte bara försämrar den hela din upplevelse, det gör även att touchkänsligheten, bilder och mycket mer kan bli sämre i telefonen. I värsta fall tränger det in fukt i telefonen som gör att den tillslut inte fungerar. Detta vill vi såklart undvika, både för att en sprucken skärm är tråkigt men också för att det är så otroligt dyrt att laga en skärm idag.

Utbudet av skärmskydd är stort och de finns många olika varumärken, material och typer. Det gemensamma för alla skydd är dock att de har tagits fram för att skydda skärmen på din telefon. Viktigt att notera är dock att de olika materialen skyddar mot olika saker, så därför är det viktigt att se över vad man själv är i behov av innan man bestämmer sig för att köpa något. Risken annars är att du valt fel skydd och att skärmen ändå går sönder, eller att du köpt ett skydd som ger en touchkänsla som du inte alls uppskattar.

Vi förstår att det stora utbudet av skärmskydd kan förvirra och det kan kännas som en djungel när man inte är insatt i det. Så hur vet man då vilket skärmskydd som är bäst för ens telefon? Är ett glasskydd bättre än de i traditionell plast? Ska man ha ett heltäckande skärmskydd eller ett som endast täcker den plana, aktiva ytan? I denna guide går vi igenom lite kring hur du kan tänka vid köp av ett skärmskydd.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av skärmskydd?

För att du inte ska hamna i fällan att köpa ett skärmskydd som inte alls motsvarar dina förväntningar eller behov så är det viktigt att ha en del saker i åtanke. Först och främst bör du se över designen på skärmen för att veta vilket skydd som är optimalt för din skärm. Har du till exempel en välvd skärm? Då är det många gånger bäst att ha ett plastskydd på skärmen så det lägger sig fint under skal och fodral, då glasskydd på en välvd skärm har en tendens att släppa lite lättare. Detta för oss lite in på nästa sak som är viktig att tänka på vilket är huruvida ditt skal/fodral passar ihop med olika typer av skärmskydd. Heltäckande skärmskydd täcker från kant till kant och detta medför att de inte är kompatibla med alla skal och fodral. Risken är att skalet klämmer på glaset så att det lossnar eller försämrar touchkänslan, så då kan det vara bra att se över alternativt som glasskydd som inte är heltäckande eller ett plastskydd.

För att veta vad för typ av material som passar dig bäst, så är det viktigt att se över hur du förvarar och vad du utsätter telefonen för. Ligger den till exempel oftast i tryggt förvar i väskan eller förvaras den bland vassa föremål som nycklar, mynt osv, som kan repa skärmen? Eller ligger den ofta framme på bordet hemma där den lätt kan ramla ner? Beroende på hur du hanterar din telefon så avgör det hur stöttåligt material du bör ha.

Söker du ett smidigt skärmskydd?

Om du är ute efter ett tunt och knappt märkbart skärmskydd och är väldigt försiktig med hur du förvarar och hanterat din telefon, då skulle vi rekommendera dig ett skärmskydd i plast. Ett skärmskydd i plast installeras över hela skärmen på telefonen och bibehåller den ursprungliga touchkänslan. Plastmaterialet gör att skärmskyddet är slittåligt och ger ett utmärkt skydd mot repor och skador. Skärmskydd i just plast är också optimala om du har ett skal med ram som täcker framsidan, det mjuka materialet gör att skalet kan ligga över skärmskyddet utan att det riskerar att spricka.

Är du ute efter ett skärmskydd med hög skyddsfaktor?

Om du vet med dig att din telefon lever i farliga miljöer den där riskerar att tappas eller slå i något så är ett stöttåligt skärmskydd i härdat glas det bästa du kan skydda skärmen med. Härdat glas tål mer stötar än traditionella skärmskydd av plast och skyddar därför bättre mot just sprickor. Dessa typer av skärmskydd kommer både som heltäckande och icke heltäckande, fördelen med heltäckande är att de ger fullt skydd från kant till kant. Men som tidigare nämnt så är många heltäckande skärmskydd inte kompatibla med alla skal och fodral så dubbelkolla alltid vad som gäller för just det skärmskydd du köper.

Om du vet med dig att din telefon har en välvd skärm så rekommenderar vi att du kollar in våra UV Tempered Glass istället för de vanliga heltäckande glasskydden. Våra UV Tempered Glass skärmskydd levereras med ett lim som du applicerar på hela skärmen, sedan monterar du ett glasskydd över det och härdar limmet med en UV-lampa. Denna typ av skärmskydd är perfekt utformat för skärmar som inte är helt plana då limmet gör att skärmskyddet fäster över hela skärmen.

Tycker du att det är svårt att montera skärmskydd?

Att montera skärmskydd är inte alltid helt enkelt, ibland kan det känns som en konst att få till det rakt. Om detta är en igenkänningsfaktor hos dig, då ska du kolla in Spigens AlignMaster GLAS.tR Full Cover och Wihtestones E-Jig Dome Glass Screen Protector. Dessa skärmskydd kommer med installationsram som hjälper dig att enkelt och exakt installera skärmskydden rakt längs telefonens skärm och utan att det bildas bubblor. Båda skärmskydden har även bra installationsinstruktioner som medföljer samt videos på YouTube som man kan följa för att det ska vara så smidigt som möjligt att få till installationen rätt.

Vilket mobilfodral eller mobilskal ska jag ha?

För optimalt skydd av din telefon så rekommenderar vi att utöver skärmskyddet ha ett skal eller fodral på telefonen. Det finns en hel uppsjö av olika skal och mobilfodral därute så vilket som passar dig och din telefon är både en smaksak och en hanteringsfråga. Kika in våra guide för mobilskal och mobilfodral för att få en klarhet i hur du ska tänka vi inköp av dessa produkter.

Saknar du något i vårt utbud? Eller har du någon fundering? Tveka inte på att kontakta vår kundtjänst på support@phonelife.se så hjälper vi dig.

Nedan hittar du en kort beskrivning av vad för typ av skärmskydd vi säljer:

Flytande Skärmskydd/Nano Liquid

Om du är ute efter en smidig installation och känner att de traditionella skärmskydden inte är för dig? Då ska du testa Nano liquid. Det är nämligen ett skärmskydd som passar till alla skärmar. Skärmskyddet är i flytande form som stryks på skärmen och ger ett osynligt skyddande lager, det fungerar med andra ord som en förstärkning till skärmen. 

Skärmskydd med installationsram

Med ett skärmskydd med installationsram så får du en enkel och smärtfri installation. När du köper skärmskyddet så ingår det i förpackningen en installationsram som hjälper dig att enkelt och exakt installera skärmskydden på telefonens skärm utan att det bli snett och bubbligt.

Skärmskydd i härdat glas

Ett skärmskydd i härdat glas, eller tempered glass, är precis som det låter: en glasskiva som läggs över din skärm. Det skyddar bra mot skador och repas inte lika lätt som skärmskydd i plast. Känslan mot skärmen kommer att vara precis lika bra som utan ett skärmskydd tack vare glasets släta yta. En nackdel med skärmskydd i härdat glas är att det inte är elastiskt, det sitter därför inte lika bra på telefoner med välvd skärm eller skärmkanter. Då rekommenderas ett skärmskydd i plast.

Privacy skärmskydd

Med ett privacy skärmskydd bevarar du din integritet samtidigt som du skyddar skärmen på din telefon. Skärmskyddet är behandlat vilket skyddar mot insyn från sidorna. Endast du som använder skärmen rakt framifrån ser den tydligt.

Skärmskydd Skyddsfilm/Skärmskydd i plast

Skärmskydd i plast i form av en skyddsfilm är det klassiska alternativet. Det har en lång livslängd och generellt sett ett lägre pris än skärmskydd i härdat glas. Det finns många olika skärmskydd i plast, från billigare i PET till dyrare tillverkade i patenterade material som är självläkande. På så vis försvinner eventuella repor när du använder telefonen.

UV Tempered Glass

De här typerna av skärmskydd är tillverkade av glas och fästs på skärmen med hjälp av flytande lim som härdas med en medföljande UV-lampa. Att skärmskyddet fästs med flytande lim gör att skyddet fäster över hela skärmen vilket ger en mycket bättre touchkänslighet. Det gör även att skärmskyddet sitter fast bättre på skärmen.

Heltäckande skärmskydd

Vissa av våra skärmskydd är så kallade heltäckande skärmskydd. Dessa täcker skärmen från kant till kant. Ofta är dessa skärmskydd tillverkade av härdat glas för att ge ett så bra skydd som möjligt mot skador på skärmen. Många av de heltäckande skärmskydden är tillverkade för att täcka så stor del av skärmen som möjligt. Det gör att vissa av dem inte fungerar tillsammans med ett mobilskal, då dessa ofta fästs runt telefonens kant. Är du osäker på om skärmskyddet du vill ha passar med ett skal? Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig till en kombination som fungerar.

Copter och Invisibleshield

Det finns många olika typer av prisklasser och kvaliteter på skärmskydd. Vill du satsa på ett riktigt bra skärmskydd till ett rimligt pris rekommenderar vi ett från Copter eller Zagg Invisibleshield. Deras skärmskydd håller mycket hög kvalitet och har en lång livslängd.

Hur installerar man ett skärmskydd?

Skärmskydd i härdat glas:

1. Ta ut telefonen ur eventuellt skal eller fodral innan du sätter dit skärmskyddet.
2. Rengör först skärmen med medföljande rengörings-kit eller en fuktig trasa med lite diskmedel. Se till att den är helt damm- och smutsfri.
3. Dra av skyddsfilmen på skärmskyddet och placera det på telefonens skärm. Se till att glaset centreras så att det inte hamnar snett.
4. Håll lätt tryck mot skärmen någon minut efter appliceringen. Vi rekommenderar att lägga telefonen uppochned (utan skal på) mot en plan yta i ca 30 minuter efter att du applicerat skärmskyddet.
Lägg en tung bok eller liknande på telefonen så att skärmskyddet hinner fästa sig ordentligt hela vägen ut.

Skärmskydd i plast:

- Ta ut telefonen ur eventuellt skal och lägg den på en plan yta.
- Se till att rengöra skärmen noga innan montering så att det inte hamnar damm/smuts mellan skyddet och skärmen.
- Avlägsna sedan försiktigt flik 1 som sitter på klistersidan.
- Centrera skärmskyddet över telefonen sätt dit den. Putsa bort eventuella bubblor med putsduken eller dina fingrar från mitten ut till kanterna.
- Tryck gärna till skyddet och låt telefonen ligga ett tag så att limmet hinner fästa sig över hela ytan. Eventuella småbubblor som blir kvar försvinner inom 24 timmar.
- Som sista steg avlägsnas skyddsflik 2, som sitter på skärmskyddets ovansidan för att skydda den under monteringen.

Hitta skärmskydd till just din mobiltelefon här.

För att hitta skärmskydd till just din mobiltelefon rekommenderar vi att du använder vår tillbehörsväljare på startsidan. Där väljer du enkelt tillverkare, modell och produkten du söker i dropp-listor och sedan styrs du enkelt och smidigt till en sida med produkter till just din mobiltelefon. Du hittar tillbehörsväljaren här.

Vi länkar också direkt till skärmskydd för några av de mest populära mobilerna här nedan:

iPhone 13 Pro Max skärmskydd

iPhone 13 Pro skärmskydd

iPhone 13 skärmskydd

iPhone 13 mini skärmskydd

iPhone SE 2020 skärmskydd

Samsung Galaxy S22 Ultra skärmskydd

Samsung Galaxy S22 skärmskydd

Samsung Galaxy S22 plus skärmskydd

Samsung Galazy Z Fold 3 skärmskydd

Samsung Galaxy Z Flip 3 skärmskydd

Undrar du över något mer? Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig! support@phonelife.se

Vi använder cookies för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.Läs mer