Guide laddare

Vilken laddare ska jag köpa till min enhet?

I dagens digitala värld spenderar vi en betydande del av våra dagar framför telefoner, datorer, surfplattor och andra mobila enheter. Den genomsnittliga skärmtiden i Sverige ligger på cirka 6 timmar dagligen, vilket speglar vårt stora beroende av dessa enheter. För att vi ska kunna njuta av våra enheter så länge som möjligt, krävs batterier med lång livslängd och laddare som kan hålla jämna steg med våra behov.

Moderna batterier har utvecklats för att hålla längre, men med ökade kapaciteter kommer också längre laddningstider. Därför är det viktigt att ha en högkvalitativ laddare som inte bara är snabb utan också pålitlig. Utöver det är det också bra att ha extra laddare nära tillhands, i väskan, i sommarstugan eller i bilen.

Under de senaste åren har många tillverkare slutat inkludera väggladdare med sina enheter, vilket gör att valet av rätt laddare faller på dig som konsument. Laddare kan också gå sönder eller helt enkelt inte uppfylla dina behov längre. Med ett enormt utbud av laddare på marknaden, var och en med olika funktioner, kan det vara en utmaning att hitta den perfekta laddaren för din enhet.

Hur vet man vilken laddare som är bäst? Känner du dig förvirrad av alla alternativ? För att hjälpa dig navigera genom djungeln av kablar och laddare, har vi skapat denna guide. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du köper en ny laddare, så att du kan hitta den perfekta lösningen för dina behov.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av laddare?

När du köper en ny laddare är det viktigt att noggrant överväga flera faktorer för att säkerställa att du gör rätt val för dina behov och din enhet:

Kompatibilitet

Vilken typ av kontakt har enheten som ska laddas? Den allra vanligaste kontakten är USB-C, och från september 2023 gäller detta även Apple-enheter. För iPhone och andra Apple-enheter innan iPhone 15-serien är Lightning-kontakt det som gäller. Micro-USB är ytterligare en kontakttyp, den hittas främst på äldre Android-enheter och är även vanlig på mindre elektronik såsom hörlurar och leksaker.

Snabbladdning

Om du behöver att din enhet laddas snabbt, leta efter en laddare med stöd för snabbladdningsteknik, tex Power Delivery (PD) eller andra snabbladdningsstandarder. Dessa laddare kan drastiskt minska laddningstiden jämfört med en standardladdare.

Användningsområde

Om du ofta är på språng kan en powerbank vara mycket praktisk. Leta efter modeller med hög kapacitet och flera portar om du behöver ladda flera enheter samtidigt. Om du oftast laddar hemma eller på jobbet kan en väggladdare med flera portar vara idealisk, vilket gör att du kan ladda flera enheter från en enda väggladdare.

Kabellängd

De flesta laddningskablar som följer med när du köper en telefon är endast 1 meter långa, vilket kan ställa till det med bekvämligheten när du laddar. Vi har flera olika längder på kablar, en 2 meter lång kabel är sällan fel, och extra praktisk om du laddar din telefon vid sängen och vill scrolla lite innan du somnar, samtidigt som du laddar.

Trådlös laddning

Är du trött på att se kablar överallt? Eller leta efter rätt sladd i en låda med massa olika kabeltyper? Då är en trådlös laddare något att fundera på! Trådlösa laddare fungerar till alla enheter som har stöd för trådlös Qi-laddning, vilket majoriteten av dagens telefoner har idag. Med en trådlös kan du smidigt lägga enheten på laddning utan att koppla in den, och en bonus är att du kan gömma sladden till den trådlösa laddningsplattan, eftersom den inte flyttas runt.

MagSafe-laddning

Har du en iPhone 12 eller senare iPhone-modell? Då har du en telefon med inbyggt stöd för MagSafe! En MagSafe-laddare fästs på telefonens baksida med inbyggda magneter, vilket gör att den placeras i exakt rätt position varje gång, till skillnad från vanliga trådlösa laddare, som kräver att du lägger telefonen i rätt position. Tack vare magneterna kan du även ta upp telefonen när du laddar med en MagSafe-laddare, eftersom den sitter kvar på telefonen. Om du använder mobilskal bör skalet vara MagSafe-kompatibelt för att det ska fungera optimalt. Vissa MagSafe-laddare kan även användas till icke MagSafe-kompatibla enheter, då fungerar de som vanliga trådlösa laddare.

Förklaringar till de vanligaste laddningstyperna:

USB-C

USB-C eller USB Type-C är den allra vanligaste kontakttypen på smartphones, surfplattor och andra enheter. Fördelen med USB-C-kontakten är att den är vändbar och kan överföra data åt båda hållen. Den klarar även att föra över video, ljud och ström i hög hastighet. Från slutet av 2024 är USB-C standard för alla nytillverkade mobiltelefoner, surfplattor och kameror som säljs inom EU.

Lightning

Lightning är Apples egenutvecklade kontakttyp som presenterades samtidigt som iPhone 5 år 2012. Lightning-kontakten var efter det standard för många av Apples enheter som iPhone, iPad och AirPods. Sedan september 2023 har även Apple gått över helt till USB-C, men har du en äldre Apple-enhet är det sannolikt Lightning-kontakt på den.

MagSafe

MagSafe introducerades 2006 i den första generationen av MacBook Pro. Detta är en funktion som vi idag ser i alla MacBooks och den går ut på att laddaren har inbyggda magneter så att kontakten smidigt ska fästa i datorn. År 2020 vidareutvecklade Apple MagSafe-funktionen och numera finns den även i deras mobiltelefoner, så har du en iPhone 12 eller nyare modell så har den stöd för trådlös laddning med MagSafe. Sedan lanseringen av Apple AirPods Pro Gen 1 2021 har även AirPods stöd för MagSafe-laddning. Så en MagSafe-laddare är en god investering om du är en person som uppskattar ett trådlöst alternativ för din familj av Apple-enheter!

Trådlös laddning med Qi

Många av dagens mobiltelefoner, smartklockor och surfplattor stöder trådlös laddning, vilket gör att du slipper trassla med kablar. Du kan enkelt lägga enheten direkt på en laddningsplatta för att ladda. Den vanligaste standarden för trådlös laddning heter Qi. Qi-laddning fungerar genom att två induktionsspolar (en i enheten och en i laddaren) placeras exakt ovanpå varandra. Detta skapar ett elektromagnetiskt fält som överför energi och laddar enheten. För att trådlös laddning ska fungera måste din enhet ha stöd för Qi-laddning.

Powerbank

En powerbank är en riktig räddare i nöden för dig som är på språng. Du kopplar in din laddningskabel i powerbanken som sedan förser din telefon med ström. Tanken med powerbanks är att de ska vara smidiga att ha med sig överallt så att man kan ladda oavsett var man befinner sig. De fungerar lite som ett bärbart extrabatteri. De kommer i alla möjliga storlekar och kapaciteter så att du kan välja en powerbank som är optimal för dig.

Billaddare

Med en billaddare kan du ladda mobiltelefonen, surfplattan, smartklockan och andra enheter direkt i bilen. Vissa billaddare placeras direkt i bilens cigarettuttag (12V-uttag), och i den kopplar du in din befintliga laddningskabel. Andra billaddare har inbyggd Qi-laddare och fungerar även som en bilhållare. Det finns dessutom billaddare med MagSafe-laddning, vilket är väldigt smidigt för dig med en MagSafe-kompatibel enhet.

 

Väggladdare

Väggadaptern är den del som du kopplar in din befintliga laddningskabel till. Väggladdaren för sedan ström från ditt vägguttag, via kabeln, in i telefonen så att den laddas. Beroende på vilken adapter du har så stödjer den olika hastigheter av laddning. Väggladdare finns med olika kontakttyper (USB-C eller USB-A) samt med ett eller flera uttag.

 

Hur fungerar snabbladdning?

Våra telefoner, smartklockor och surfplattor används intensivt, vilket gör att de behöver både stora batterier och möjligheten att laddas snabbt. Med ökande batterikapacitet har även laddningsteknologin utvecklats för att kunna leverera mer ström på kortare tid. Här förklarar vi hur snabbladdning fungerar och vad du behöver tänka på för att dra full nytta av den.

Snabbladdning är en teknik som låter dig ladda dina enheter betydligt snabbare än med vanliga laddare. Detta uppnås genom att öka den mängd ström (ampere) och spänning (volt) som laddaren skickar till enheten. För att snabbladdning ska fungera effektivt måste både din enhet och laddaren stödja tekniken. Fördelarna med snabbladdning är många. Med en snabbladdare kan du ladda din enhet till 50% eller mer på bara 30 minuter, vilket är idealiskt när du har ont om tid. Snabbladdning gör det enklare att hålla dina enheter laddade under hektiska dagar, vilket minskar behovet av att ständigt ha en laddare till hands. Många snabbladdare är dessutom kompatibla med flera enheter, vilket gör att du kan använda samma laddare för din telefon, surfplatta och andra enheter.

För att snabbladdning ska fungera behöver både enheten och laddaren stödja samma snabbladdningsstandard, tex Power Delivery (PD) eller andra. Det är viktigt att även laddkabeln och adaptern är kompatibla med snabbladdning för att maximera effektiviteten. Moderna snabbladdare är utrustade med skyddsmekanismer som förhindrar överhettning och skador på batteriet. De övervakar och reglerar kontinuerligt ström och spänning för att säkerställa säker och effektiv laddning.

Hitta laddare till din mobiltelefon här!

För att enkelt hitta de laddare som passar din enhet rekommenderar vi att du använder vår tillbehörsväljare. Välj rätt tillverkare och modell, och välj sedan "laddare" under tillbehörstyp. På så sätt får du fram de laddare som är kompatibla med just din telefon, surfplatta eller annan enhet.

 

Här hittar du några populära laddningskategorier:

MagSafe-laddare

USB-C laddare

Lightning-laddare

Väggladdare USB-C & USB-A

Trådlösa Qi-laddare

Kablar 

Powerbanks

Billaddare

 

Är du även ute efter ett skydd till din telefon? Kolla då in vår mobilskals-, mobilfodrals- och skärmskyddsguide för lite vägledning.

Undrar du över något mer? Kontakta vår kundtjänst på support@phonelife.com så hjälper vi dig!

Vi använder cookies för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.Läs mer