Guide laddare

Vilken laddare ska jag köpa till min enhet?


Att många av dygnets timmar går åt att sitta vid telefon, dator, surfplatta och andra mobila enheter kommer nog inte som en chock för någon. Den genomsnittliga skärmtiden i Sverige är på 3-4 timmar vilket speglar hur mycket vi faktiskt använder våra enheter. Men för att vi ska ha möjlighet att sitta framför våra enheter i alla dessa timmar så krävs det stora batterier som håller hela dagarna och det har tillverkarna sett till att ordna genom att utveckla större batterier med bättre batteritid. Samtidigt som batterierna blir större så tar det också längre tid att ladda dem och en bra laddare blir då viktigt. Batteritiden håller som bekant inte för alltid och någon gång under dagen tar den oftast slut och då är det bara våra laddare som kan hjälpa oss.

Många av de stora tillverkarna har nu slutat skicka med laddare till sina enheter och ansvaret läggs därför på dig som kund att hitta en passande laddare. Ibland går laddarna också sönder och behöver bytas ut. Eller så kanske man bara känner att laddaren man har inte riktigt uppfyller de behoven man har och det är ju inte alltid helt lätt att hitta rätt. Det finns otroligt mycket laddare med olika funktioner och för att din laddare ska matcha din enhet och dina behov så är det viktigt att man köper rätt.

Men hur ska man veta vad man behöver? Tycker du att det är svårt att hitta rätt i djungeln av kablar? För att underlätta för dig så går vi i denna guide igenom hur och vad du ska tänka på vid köp av en mobilladdare.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av laddare?


Det allra viktigaste du måste se över är vilken typ av laddare du behöver till din enhet, är det en lightning, USB-C eller Micro-USB-kabel? Detta är de vanligaste laddarna och de största tillverkarna använder sig av någon utav dessa, men har du en äldre telefon så kan det vara någon annan kontakt du behöver. Sedan bör du se över dina krav och ditt behov, är det viktigt att laddaren laddar upp din enhet så snabbt som möjligt eller vill du främst ladda under natten och nöjer dig med en laddare som laddar i normal hastighet? Till sist så är det viktigt att tänka över när du är av störst behov av laddaren, är det när du är på språng eller kanske när du enbart är hemma? För att få ut så mycket som möjligt av sin laddare så gäller det att man vet vad man är ute efter. 

Är du ofta på resandefot när du behöver ladda?

Att vara på språng och samtidigt se hur batteriet sakta men säkert tar slut i sin enhet är alltid stressande. Har du då GPS eller ett viktigt samtal du måste ta så blir det ganska snabbt en panikkänsla i kroppen. Med en powerbank så kan du slippa dessa känslor och alltid känna dig trygg i att din enhet har ström. Powerbanks är utmärkta för att ta med när man ska resa eller bara befinna sig på en plats utan ström. De kommer dessutom i väldigt behändiga storlekar så att du enkelt kan få ner dem i fickan eller väskan utan att det tar för mycket plats.

Befinner du dig i en bil och ska på en lång biltur så rekommenderar vi istället en billaddare. Den kopplar du smidigt in i cigarettuttaget på bilen så kan telefonen ladda under tiden du kör. Använder du dessutom din telefon som GPS så finns det smarta modeller som både är en mobilhållare och laddare i ett.

Vill du kunna använda enheten medans du laddar?


Oftast är kvällen en sån stund så man tar tid för att scrolla runt på diverse hemsidor, kolla lite videos och kanske någon film innan man ska sova. Då finns det inget så irriterande som att enheten dör och laddaren är alldeles för kort för att nå hela vägen till soffan, sängen eller bordet. Om du känner igen dig i detta så är en extra lång laddningskabel precis vad du behöver. De vanliga laddningskablarna är oftast ca 1 meter och det är ju alldeles för kort om man ska kunna använda enheten medans den laddar. Då ska man istället införskaffa sig en laddningskabel som är 2 eller 3 meter, dessa är perfekt långa och når runt i rummet oavsett vart du sitter.

Har du tröttnat på trassliga sladdar?

Sladdar är oftast något man har tillräckligt av hemma och att trassla ut ett ormbo av sladdar är något man gärna undviker. Med en trådlös laddare så kan du smidigt lägga enheten på laddning utan att koppla in den. Har flera i hushållet enheter med stöd för trådlös laddning så kan alla använda samma laddare och på så sätt slipper du massvis av sladdar. Dagens laddningsplattor är dessutom stilrena och fina att ha framme till skillnad från den traditionella lite tråkigare laddkabeln.


Nedan finns några förklaringar till dem vanligaste laddningstyperna.

MICROUSB

MicroUSB är fortfarande den vanligaste typen av kontakt på kablar som används både för att ladda telefonen och att överföra data mellan enheten och t.ex. en dator.

USB-C/USB TYPE C

USB Type-C heter den nya typen av kontakt som kom 2014. Den finns i nyare telefoner, men även andra enheter som bärbara datorer. Fördelen med USB C-kontakten är att den är vändbar och kan överföra åt båda hållen. Den klarar även att föra över film, ljud och ström i hög hastighet.

LIGHTNING

Lightning är Apples egenutvecklade gränssnitt som presenterades samtidigt som iPhone 5 år 2012. Lightning-kontakten är sedan dess standard i Apples produkter som iPhone, iPad och iPod.

30-PIN

Innan Apple uppdaterade till lightning-kontakten på alla sina telefoner så var det 30-pin-kontakten de använde. Denna laddnings-kontakt hittar du på iPhone 4S och de äldre modellerna som släpptes innan 2012. Även iPad, iPad 2, and iPad generation 3 har 30-pin-kontakt. 

MAGSAFE-LADDARE

MagSafe introducerades 2006 i den första generationen av MacBook Pro. Detta är en funktion som vi idag ser i alla Macbooks och den går ut på att laddaren har inbyggda magneter så att kontakten smidigt ska fästa i datorn. År 2020 så vidareutvecklade Apple MagSafe funktionen och numera finns den även i deras mobiltelefoner, så har du en iPhone 12 eller nyare modell så har den stöd för trådlös laddning med MagSafe. 

TRÅDLÖS LADDARE

Många av dagens mobiltelefoner, smartklockor och surfplattor har stöd för trådlös laddning vilket gör att du slipper trassla med massa kablar och kan lägga telefonen direkt på laddningsplattan så börjar den ladda. Den vanligaste trådlösa laddningstandarden heter Qi. Just Qi-laddning fungerar på så sätt två metallspolar ska placeras precis ovanpå varandra och då skapas energi som gör att telefonen laddas. Men för att det ska fungera överhuvudtaget så måste telefonen ha stöd för trådlös laddning alternativt ett laddningsskal som har stöd för detta.

POWERBANK

Powerbank är räddare i nöden och finns alltid där när du behöver ladda på språng. Du kopplar in din laddare i powerbanken och sedan förser den din telefon med ström. Tanken med just powerbanks är att de ska vara smidiga att ha med sig överallt så att man kan ladda oavsett vart man befinner sig, den fungerar lite som ett bärbart extra batteri. De kommer i alla möjliga storlekar så att du kan välja en som storlek som är optimal för dig.

BILLADDARE

Med en billaddare kan du ladda mobiltelefonen, surfplattan, smartklockan och andra enheter direkt i bilen. Endel billaddare kopplar du in din befintliga laddsladd i och en del är kompletta med kontakt och sladd. 

STRÖMADAPTER

Väggadaptern är den del som gör att du kopplar in din befintliga laddkabel i. Adaptern för sedan igenom ström från ditt vägguttag in i telefonen så att den laddas. Beroende på vilket adapter du har så stödjer den olika hastigheter av laddning.

Hur fungerar snabbladdning?


Vår mobiltelefon, smartklocka och surfplatta används i mångt och mycket vilket gör att de utöver ett stort batteri också behöver kunna laddas snabbt. I takt med att batterikapaciteten i våra enheter blir större så har laddarna också utvecklats för ett kunna ge mer ström på kortare tid. En snabbladdares huvuduppgift är att ladda upp enheter på kort tid utan att skada batteriet allt för mycket. Detta fungerar genom att man höjer spänningen/strömmen som skickas ut, dock krävs det att din enhet är mottaglig för den mängd ström/spänning som laddaren skickar. Men det är inte bara själva enheten som ska vara anpassad för snabbladdning, det krävs att även både laddkabeln och adaptern man har stödjer snabbladdning annars får man inte fulleffekt. Med rätt laddare och adapter så kan du ladda telefonen fullt på ett kick.

Hitta laddare till din mobiltelefon här.


För att hitta vilka laddare som passar din enhet så gör du det smidigast genom våran tillbehörsväljare. Väl rätt tillverkar, modell och sedan under tillbehörstyp så väljer du laddare. Då får du fram de som är anpassade efter just din telefon.


Vi länkar också direkt till laddare för några av de mest populära märkena nedan:


iPhone laddare

Samsung laddare

Huawei laddare

OnePlus laddare

Xiaomi laddare



Är du även ute efter ett skydd till din telefon? Kolla då in vår mobilskals-, mobilfodrals- och skärmskyddsguide för lite vägledning.

Undrar du över något mer? Kontakta vår kundtjänst på support@phonelife.com så hjälper vi dig!

Vi använder cookies för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.Läs mer